Is marihuana geschikt om als medicijn te gebruiken?

Marihuana als medicijn

U heeft er vast wel eens over gehoord, marihuana dat gebruikt wordt als medicijn. Maar in hoeverre is dit echt een medicijn te noemen? En wat kan men verwachten bij het gebruik van marihuana om een ziekte te bestrijden.

Verlichting van pijn
Allereerst is het belangrijk om hier met een realistische blik naar te kijken. We zien vaak twee uiterste als het over dit onderwerp gaat. Mensen die er van schrikken, en er bij voorbaat tegen zijn. Of mensen die het als een geschenk uit de hemel zien. Ligt ook hier de waarheid in het midden? Marihuana is geen wondermiddel dat alle ziektes in één keer genezen kan. Echter, het kan een heel aantal pijnklachten aanzienlijk verminderen. Dat is bewezen en over die kennis beschikken we al langere tijd. Het kan op diverse manieren worden ingenomen. Zo kunt u het eten in de vorm van een cake of brownie, het roken, of het als olie innemen.

Bijwerkingen verminderen
Voor veel ziektes bestaan er (gelukkig) medicijnen. Deze medicijnen zijn alleen alles behalve natuurlijk en er komen vaak bijwerkingen bij kijken. Simpelweg omdat het medicijn het hele lichaam doorgaat. Cannabis is een natuurlijk product, men weet wat het is en van allerlei toevoegingen is geen sprake. Vaak wordt medicinale marihuana voorgeschreven aan mensen die last hebben van bijwerkingen bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Marihuana kan dan verlichting geven en zet een rem op de vaak heftige bijwerkingen. Ook wanneer iemand een bepaald medicijn niet in kan nemen, door bijvoorbeeld een allergische reactie, kan de arts er voor kiezen om medicinale marihuana voor te schrijven. Voor veel mensen is het ondenkbaar, maar er zijn tal van patiënten die hier baat bij hebben.

Voorbeelden van ziektes waar THC uitkomst biedt
De diversiteit in de ziektes waar THC uitkomst kan bieden is erg groot. Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt, maar bij misselijkheid door bijvoorbeeld bestralingen wordt marihuana vaak gebruikt. Een verminderde eetlust, een zwak gevoel, daar kan THC bij helpen. Tevens is marihuana iets dat gebruikt wordt door mensen met een spierziekte. Dit kan iets heftigs zijn als MS, maar het kunnen ook ‘eenvoudige’ spierverkrampingen zijn. Wat er dan gebeurt is dat de spieren zich door de THC een stuk meer ontspannen, en dit haalt veel pijn weg. Daarnaast zijn er nog veel meer aandoeningen en ziektes waar patiënten verlichting vinden door marihuana. Ook beleeft CBD als extract van cannabis een enorme opleving door zijn heilzame werkingen.

Zijn er bijwerkingen?
Als u voor het eerst marihuana gebruikt, kan dat een vreemd gevoel geven. Een vertrouwde omgeving is iets dat erg goed helpt. Begin met een lage dosis en bouw dat eventueel op. De algemene bijwerkingen zijn positief. Een stemming die vrolijker wordt, een algeheel ontspannen gevoel en u kunt ook meer eetlust krijgen. Bij psychische problemen is het gebruik niet altijd aan te raden. Marihuana kan de problemen dan verergeren. Psychische problemen moeten dan ook altijd aan de arts worden doorgegeven. Als u last heeft van een paniekerig gevoel na het gebruik van marihuana, dan kan het zijn dat de dosis te hoog was. Het is ook altijd aan te raden met een lage dosis te beginnen, vooral wanneer u nog niet weet hoe u erop reageert.