De invloed van Marijuana op ander gebruik van Cannabis

De historie van Cannabis

Cannabis wordt als sinds ruim 4000 voor Christus door de mens gebruikt, maar dan aanvankelijk vooral voor de sterke vezels van de plant. Van deze hennep wordt draad, touw,textiel en veel later ook papier gemaakt en millennia lang wordt de plant juist vooral verbouwt voor deze vezels. Door de eeuwen heen is er dan ook heel wat van cannabis gemaakt, zoals bijvoorbeeld het canvas waarop De Nachtwacht van Rembrandt geschilderd is, het papier van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en van de eerste geprinte bijbel, de Gutenberg Bijbel.

Dat neemt echter niet weg dat de geestverruimende aspecten van cannabis niet ook vroeg bekend waren, bijna altijd in combinatie met de geneeskrachtige werking. In het oude China, India en Egypte bijvoorbeeld werd het voor een reeks kwalen voorgeschreven en de Chinezen waren ervan bewust dat het ook een “schenker van genot” was en India was bekend dat het “de goden zichtbaar maakte.” Het gaat hier waarschijnlijk vooral om wat we vandaag marijuana noemen, de productie van hashj, gemaakt van de hars van de plant, kwam pas later op gang in India.


De opkomst van marijuana
Hoewel marijuana wel bekend was om zijn recreatieve, geestverruimende eigenschappen was het niet de belangrijkste reden dat cannabis zoveel verbouwd werd. De belangrijkste reden waarom marijuana niet heel bekend was als drugs was dat er andere drugs beschikbaar waren. Opium en daarvan afgeleidde substanties waren breed beschikbaar. Hun effect is ook vele malen sterker en verslavender waardoor marijuana eigenlijk niet het noemen waard was.
Marijuana ontsnapt dan ook aan de eerste grote golf van anti-drugs wetten, de opiumwetten uit het begin van de twintigste eeuw. Cannabis is opeens het meest voor de hand liggende legale geestverruimende middel geworden. Het industriële en medicinale gebruik gaat langzaam ten onder aan de associatie met drugs. Het verbouwen van cannabis voor welk doeleinde dan ook, zou ten slotte ook voor drugs gebruikt kunnen worden. Geholpen door het feit dat sinds de negentiende eeuw papier wordt steeds vaker gemaakt van bomen en textiel van katoen.Maar de laatste jaren zien we een afzwakking van de negatieve sfeer rond marijuana als drug, wegens de pijnbestrijding en medicinale aspecten. Er wordt nu ook steeds vaker weer naar de hennep vezel gekeken. Hennep papier lijkt een stuk milieuvriendelijker dan papier van hout en het blijkt ook steviger, langer bruikbaar en vaker te recyclen. Ook in kleding wordt de sterkte van de hennepvezel steeds vaker gebruikt en in de bekleding van bijvoorbeeld auto’s.Eeuwenlang is de Cannabis plant voor een hoop verschillende doeleinden gebruikt, totdat het door zijn potentieel als drugs een slechte naam kreeg. Nu ook het gebruik van marijuana als drug in een beter daglicht komt te staan, lijken ook de andere kwaliteiten van de cannabis plant weer op een terugkeer. Good stuff.